Btw-nummer opvragen
By: Explect, November 28, 2022
Als Nederlandse ondernemer heb je een btw-nummer nodig, want zonder deze kun je geen btw aangeven of nog belangrijker natuurlijk, terugvragen. Het wordt ook wel een fiscaal nummer of btw-identificatienummer genoemd.
Hoe weet ik wat mijn btw-nummer is?
Je start een nieuw bedrijf of je eerste bedrijf, dan schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel (KvK) dan krijg je automatisch van de belastingdienst een uniek btw-nummer. Je bedrijf wordt automatisch aan dit nummer gekoppeld, hierdoor kan de belastingdienst je gemakkelijk terugvinden. Let wel op! Dit nummer is niet hetzelfde als je KvK-nummer.
Hoe ziet een btw-nummer eruit?
Als je een nieuw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) krijg je automatisch van de Belastingdienst een btw-nummer. Je bedrijf is gekoppeld aan dit nummer waardoor de Belastingdienst je gemakkelijk kan terugvinden. Dit is dus niet hetzelfde nummer als het KvK-nummer. De opbouw van een Nederlands btw-nummer is als volgt: Eenmanszaken hebben twee nummers: het btw-identificatienummer (btw-ID) en het omzetbelastingnummer (eerder btw-nummer). Het omzetbelastingnummer is gebaseerd op je BSN en gebruik je voor contact met de Belastingdienst. Het btw-ID. Deel je met de buitenwereld en zet je bijvoorbeeld onderaan je facturen.
Ben je vergeten wat jouw btw-nummer is? Log in bij Mijn Belastingdienst Zakelijk. In het portaal van de Belastingdienst zie je je nummer staan. Het begint met NL en eindigt op B en 2 cijfers (zie afbeelding hieronder).
Hoe zoek je een btw-nummer op in Nederland
Het is niet mogelijk om in Nederland een btw-nummer op te zoeken op basis van een bedrijfsnaam. Andersom is het wel mogelijk, je kunt het btw-nummer via de Europese VIES (VAT Information Exchange System) controleren en zo bekijken welk bedrijf er bij het nummer hoort.
In het buitenland wordt het btw-nummer vaak aangeduid als VAT nummer. Dit staat voor Value Added Taks (VAT). Ook deze nummers kun je opzoeken ter controle, het is zelfs verplicht om na te gaan of het btw-nummer van een buitenlandse partner wel geldig is! Zo moeten op de facturen voor intracommunautaire leveringen naar andere EU-bedrijven altijd het btw-nummer van het ontvangende bedrijf bedragen. Deze hoor je te controleren voor je de factuur verzendt. Gaat het om regelmatig terugkerende facturen, maak er dan een goede gewoonte van om ieder kwartaal of jaar even te controleren of de btw-nummers van deze zakenpartners nog geldig zijn.
Are you leaving the website already?
Didn't find what you were looking for?
We are happy to help you, ask your question below