Invoerrechten

By: Explect, January 27, 2022

full-shot-man-with-pallet-truck

Invoerrechten, ook wel invoerkosten zijn indirecte belastingen die worden geheven op goederen die een land ingevoerd wordt.

Door belastingen te heffen op inkomende producten of goederen, wordt de eigen markt beschermd tegen producten uit concurrerende landen. Invoerrechten worden geheven als je een zending verstuurt naar een land buiten de EU. Het gaat dus om landen doe geen lid van de EU zijn. Verstuur je dus een pakket naar China, dan kunnen er in China invoerrechten worden geheven omdat China geen lid is van de EU.


Let op!

Binnen Europa zijn er enkele landen die geen lid zijn van de EU.

Dit zijn bijvoorbeeld:


Noorwegen, Zwitserland, Turkije, Montenegro, Macedonië, Servië, Albanië, Andorra, Canarische eilanden, Guernsey, Ilse of Man, Jersey, IJsland, Vaticaanstad, San Marino en Liechtenstein.


Verstuur je dus een pakket naar een van de bovenstaande landen dan kunnen er in dat land invoerrechten worden geheven en belast worden aan de ontvanger van je pakket.

Verwar Europa niet met de Europese Unie!


Standaard worden invoerrechten altijd doorbelast aan de ontvanger van de zending.


Dit wordt volgens de incoterm DAP (Deliverd At Place) aangeduid. Incoterm is een standaard die wordt gebruikt bij internationaal transport van goederen het bepaald de rechten en de plichten van koper en verkoper. Als je een pakket ontvangt dat is verstuurd vanuit een land buiten de EU wordt dit meestal met DAP verstuurd. De invoerrechten worden in dit geval aan jou doorbelast, omdat jij de ontvanger bent.Verstuur je een pakket onder DAP-voorwaarden naar een land buiten de EU, dan zullen de invoerrechten aan de ontvanger worden doorbelast. Dan is er ook nog de incoterm DDP (Deliverd Duty Paid). Hierbij neemt de verzender de eventuele invoerrechten op zich, in plaats van de ontvanger.

De hoogte van de invoerrechten verschillen per product en per land van herkomst.Over het algemeen zijn de invoerrechten percentages die worden berekend over de douanewaarde van de goederen. De douanewaarde wordt vastgesteld door de prijs doe voor het product aan de leverancier wordt betaald, over de verzendkosten en over eventuele verzekeringskosten. Met deze kosten kan de hoogte van de invoerrechten bepaald worden.


Vooraf de invoerrechten berekenen die kunnen worden geheven?


Het is lastig om vooraf bepalen wat de hoogte is van de invoerrechten die kunnen worden geheven. Mocht je dit willen dan kun je het beste de douane contacteren in het bestemmingsland (waar het pakket dus langs de douane gaat). Je kunt namelijk informeren naar de hoogte van de invoerrechten die worden geheven op het type product dat je naar dat land wilt verzenden. De ontvanger kan uiteraard ook bij de douane informeren naar de hoogte van de invoerrechten en btw.

Importeer je goederen naar Nederland, dan kun je eventueel een schatting van de invoerrechten laten berekenen via bijvoorbeeld de invoercalculator.


Hoe worden de invoerrechten berekend van goederen die ik wil importeren naar Nederland?


De douane kijkt naar de totale waarde van je zending om te bepalen of je pakket onderhevig is aan invoerrechten. Je betaalt altijd btw, de waarde van je zending maakt niet uit.

Vanaf € 150,- zul je ook invoerrechten moet betalen. Als er inklaringskosten worden geheven dan schiet de vervoerder dit voor en verhaalt dit op de ontvanger.


Importeren zonder invoerrechten te betalen?


Je moet altijd invoerrechten betalen als je producten importeert.

Wil je een product of grondstoffen importeren die niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn in de Europese Unie?

Dan bestaat de mogelijkheid om hier vrijstelling van de invoerrechten voor aan te vragen. Is een grondstof of een halffabricaat niet of onvoldoende binnen de EU verkrijgbaar?

Dan kun je een tariefschorsing of een tariefquotum aanvragen. Een tariefquotum geldt alleen voor een beperkte hoeveelheid. Dit quotum kan worden ingesteld als in Europa niet voldoende wordt geproduceerd om aan de vraag te voldoen. Een aanvraag kun je indienen voor 1 februari en/of voor 1 juli. Het ministerie van EZK beoordeelt je aanvraag. Na goedkeuring van de aanvraag, legt het ministerie deze 2 keer per jaar voor aan de Europese Commissie. De behandeling van de aanvraag duurt ongeveer een jaar. Is de aanvraag op 1 februari bij EZK binnen en keurt de Europese Commissie deze goed?

Dan gaat de schorsing of het quotum dus op 1 januari het volgende jaar.


Maar wat is btw?


Btw, belasting toegevoegde waarde, is een omzetbelasting die wordt geheven bij levering van een product of dienst.

Als je een pakket naar Verenigde Staten verstuurt dan kan de douane in de Verenigde Staten een bepaald btw-tarief berekenen over het type goederen dat is verzonden.

De btw wordt net als invoerrechten standaard belast aan de ontvanger. De btw-tarieven kunnen dus per land en per type goederen verschillen.


Om de btw te berekenen moeten we het begrip btw in tweeën scheiden:

·        Btw die je betaalt over de verzendkosten.

·        Btw die kan worden geheven over het transport.


Als je de verzendkosten berekent voor een zending die binnen de EU blijft dan wordt er altijd nog 21% btw geheven over de verzendkosten.

Deze btw kun je terugvorderen bij je belastingaangifte als je het zakelijk verzendt.

Bij een zending naar een land buiten de EU wordt er geen btw gerekend over de verzendkosten, je krijgt dan te maken met een btw-verlegging regel.


Btw over het transport


Elk land heeft een ander btw-tarief voor verschillende typen producten. Het btw-tarief wordt gebaseerd op de goederenwaarde, verzendkosten, verzekeringskosten en de hoogte van de invoerrechten. Het btw-percentage is gekoppeld aan het type product dat wordt geïmporteerd in het bestemmingsland.

Als de ontvanger van jouw zending het exacte btw-tarief van je goederen wil weten, is het aan te bevelen om dit op te vragen bij de douane van het bestemmingsland.


De douane zal vragen om een HS-code.


Tijdens het inklaringsproces gaat de vervoerder bij de douane na of er invoerrechten en/of btw betaald dient betaald te worden. In dat geval schiet de vervoerder deze kosten voor en voldoet deze aan de belastingdienst. Deze invoerrechten en/of btw-belast de vervoerder vervolgens door aan de ontvanger.


Inklaringskosten


Inklaringskosten zijn de kosten die de douane of het post- of koeriersbedrijf rekent voor het afhandelen van de inklaring van de door geïmporteerde goederen.

Deze kosten bestaan uit de douaneaangifte van de goederen, het voorschieten van de verschuldigde douanerechten, BTW en andere heffingen, opslagkosten en de administratieve afhandeling. 

Deze kosten worden doorbelast aan de ontvanger van de goederen.


Are you leaving the website already?

Didn't find what you were looking for?

We are happy to help you, ask your question below